18 Aralık 2013 Çarşamba
8 Aralık 2013 Pazar
DİOSPYROS KAKİ( Trabzon Hurma)
Kışın yaprağını döken, geniş tepeli seyrek dallı bir ağaççıktır. Gövdenin kabuğu levhalar halinde çatlaklıdır.
Yapraklar eliptik bir yapıda 6–15 cm uzunluğunda, üst yüzü parlak koyu yeşil ve tüysüz, alt yüzü tüylüdür. Sarımsı beyaz çiçekleri haziran ayında açar. Meyveleri sonbaharda olgunlaşır. Portakal rengindeki meyveleri şekerli ve tanence zengin olduğundan halk arasında tüketilmektedir. Anavatanı Çin ve Japonya'dır.
CELTİS AUSTRALİS (Adi Çitlembik)
ÇİTLEMBİK |
Adi çitlembik (Celtis australis), kendirgiller (Cannabaceae) (eskiden Ulmucaeae) familyasından 25 metreye kadar boy yapabilen kışınyapraklarını döken ağaç türü.
Esmer renkteki gövde, düzgün bir kabuğa sahip olup, genç dalları ince ve bükülebildiğinden aşağı doğru sarkmaktadır. Gövde üzerinde sarmal durumda bulunan, oldukça uzun bir sapa sahiptir. Yaprakların üst yüzüne göre daha açık yeşil olan alt yüzlerinde tüyler bulunmaktadır.
Yeşilimsi sarı renkteki uzun saplı çiçekler ya erdişidir, tek olarak bulunurlar veya dişi organın gelişmeden kalması sonucu erkek eşeylidir ve yalancı şemsiye tipinde çiçek durumları teşkil eder. Çiçekler tomurcuk halindeyken kiremit gibi birbirini örten, oval biçiminde dip taraflarında bitişik, tüylü 5-6 tane taç yaprak ile örtülmüştür. Meyveler olgunlaştıkça uzun saplı, nohut büyüklüğünde az etli, siyahımsı kahverenginde eriksi meyvelere dönüşür.
ERİOBOTHRYA JAPONİCA (MALTA ERİĞİ)
Malta eriği (Eriobotrya japonica), muşmula, veya yeni dünya doğal yaşam alanı Çin olan, gülgiller familyasından bir ağaç ve bu ağacın meyvesi.
Anayurdunun Çin olduğu sanılan maltaeriği önceler, Japonya'da yetiştirilmeye başlanmış, daha sonraları buradan Akdeniz ülkelerine ve Avrupa'ya yayılmıştır. Bugün, özellikle astropik bölgelerde büyük miktarlarda üretilen maltaeriği Türkiye'de de en çok Akdeniz Bölgesi'nde yetiştirilmektedir.
Maltaeriği ağacı yaz kış yeşil kalabilen, yani yapraklarını dökmeyen bitkilerdendir. Ortalama 10 metreye kadar boylanabilen ağacın daha çok dal uçlarına yığılmış elips biçimli iri yaprakları vardır. Bu sert yapılı, derimsi yaprakların üst yüzü koyu yeşil, arkası ise pas rengi tüylüdür.
Maltaeriği en iyi kumlu ya da killi topraklarda yetişir. Daha çok aşılama yoluyla, bazen de tohumdan üretilir.[1]
CATALPA BİGNONİOİDES (KATALPA BEYAZ)
0-25 cm boyunda, 15-20 cm genişliğinde, oval-kalpsi biçimli, sivri uçludur. Alt yüzü damarlar boyunca tüylü, üst yüzü tüysüz ve açık yeşil renklidir.
CASTANEA SATIVA (Kestane)
Anadolu Kestanesi olarak bilinen ve geniş - yuvarlak taç yapısına sahip olan bu ağaç türü 25-30 m. ye kadar boylanabilir. 1000 yaşına kadar yaşayabilen çok uzun ömürlü bir ağaçtır. Ülkemizde anıt ağacı niteliği kazanmış çok sayıda Anadolu Kestanesi ağacı mevcuttur. Ağacın tomurcukları uzun ve yeşilimsi renktedir. Yaprakları 10-25 cm uzunluğunda, kenarları sivri dişli, sert yapılı, üst yüzü koyu, alt yüzü ise soluk yeşil renktedir. Çiçeklenmesi bitkinin yapraklanmasının hemen akabinde ilkbahar sonuna doğru olur. Yaprak ve kabukta gallik tanen bulunmaktadır.
CARPİNUS BETULUS (Gürgün)
Gürgen (Carpinus), Betulaceae (huşgiller) familyasından Carpinus cinsini oluşturan girintili grimsi kabuklu gövdelere sahip ağaç ya da ağaçcıklara verilen ad.
Yumurta biçimindeki yapraklarının kenarları dişlidir. Yaklaşık 1 cm uzunluğunda, sivri uçlu ve sert kabuklu meyveleri, yaprağı andıran üç toplu bir meyve örtüsüyle kaplıdır.
Trakya, Ege, Marmara Bölgesi, Kuzey Anadolu ve Doğu Anadolu Bölgesi'nde yayılış gösterir. Genellikle kuzey ve güney kıyı bölgelerimizin karışık ormanlarında bulunur.
BETULA ALBA PENDULA (SARKIK HUŞ AĞACI)
Yapraklar elle ezilince güzel kokuludur.
BETULA ALBA (HUŞ AĞACI)
Ağacın gövde ve dallarındaki ona adını veren beyaz, sarı, kızıl, kahverengi kabukların görünümü çok güzeldir. Sonbaharda yaprakları çok güzel renklere bürünür. Soğuğa karşı dayanıklıdır. Hastalıklardan etkilenmez. Yaprakları elle ezildiğinde çok güzel kokar. Çok çeşitli ve çok renklidir.
ALBİZZİA JULİBRİSSİN (GÜLBRİŞİM)
AESCULUS CARNEA (PEMBE ÇİÇEKLİ AT KESTANESİ)
Kışın yaprağını döker. Kırmızı ve pembe çiçekleri vardır. İlkbaharda açar. 25-30 cm. uzunluğundadır. Çiçekler yukarı doğru şamdan şeklinde açar. Soğuğa rüzgâra ve olumsuz hava şartlarına oldukça dayanıklıdır. Kestaneleri zehirlidir. Yüzeysel kök yapar. Yaprakları büyüktür. Büyük meyveleri düştüğü yere zarar verebilir.
AESCULUS HİPPOCASTANUM (BEYAZ ÇİÇEKLİ AT KESTANESİ)
At kestanesi, Sapindaceae familyasından Aesculus cinsinden ağaç ya da çalı formundaki kışın yapraklarını döken türlerin ortak adı.
Yapraklar uzun saplı ışınsal tüysü 5-9 yaprakçıklı olup el görünüşünde kenarları dişli ya da düzdür. Sapı uzundur. Dizilişi karşılıklı; kenarları düz veya dişlidir. Çiçekleri bir evcikli ya da erdişidir. Bileşik salkım kuruluşundadır. Dik duran uzun bir eksen etrafında toplanmıştır. Meyve üzeri dikenli veya düz büyük bir kapsüldür.
Üretimi tohum ve çelikle olur.
ALNUS SP.(KIZIL AĞAÇ)
Türkiye'de doğal olarak; adi kızılağaç (Alnus glutinosa) ve doğu kızılağacı (Alnus orientalis) olmak üzere 2 tür; ve adi kızılağacın da 4 alt türü bulunmaktadır.
Trakya, Marmara çevresi, Batı Karadeniz ve Doğu Karadeniz’de saf ve karışık olarak yayılış gösteren kızılağaç, boyu 20 m’yi aşabilen, esmer kabuklu, seyrek dallı bir ağaçtır. Daha çok serin bölgelerde ve nemli dere yataklarının bulunduğu yerlerde görülür. Ülkemizde 66.357 hektar koru, 297 hektar baltalık kızılağaç ormanı bulunmaktadır. Uzunluğu 4-9 cm genişliği 3-7 cm arasında değişen ters yumurta biçimli ve testere dişli yaprakları vardır. Köklerinde bulunan, havanın serbest azotunu bağlayan yumrular nedeniyle toprakları azotça zenginleştirir.
ACER PALMATUM(JAPON AKÇAAĞAÇ)
15 m'ye kadar boylanabilen yaprak döken ağaçlardır. Kabuk yeşilimsi boz veya açık kahverengi ve pürüzsüzdür. Dalları sarı-mor, kış tomurcukları morumsu sarı, konik, büyük, 1 pullu ve pseudoterminaldir. Yaprak sapı 2-6 cm uzunluğunda; yapraklar ilk açtığında sarımsı kahverengi tüylü; elsi (palmat) yapraklar 5-7 loplu, loplar geniş, kenarı çarpık çift dişli, ucu uzun ve sivridir.
Çiçek kurulu 10-20 çiçekten oluşmuş, 3-4 cm uzunluğunda, yarı sarkık, altında 1 veya 2 çift yaprak bulunur. Çanak yapraklar 5'li, morumsu kırmızı, dikdörgen biçiminde, 3 mm uzunluğunda ve kenarları tüylüdür. Taç yapraklar soluk sarı ya da pembemsi beyaz, geniş ve küçüktür.Stamen sayısı 8, uzunluğu 3,5 mm'dir. Dişi çiçekler ise küçük bir disk içerisindedir. Ovaryum düz; birbirine karşı bulunan stigmalar uzuncadır.
ACER PLATANOİDES SP.(ÇINAR YAPRAKLI AKÇAAĞAÇ)
Çınar yapraklı akçaağaç (Acer platanoides), Sapindaceae familyasından doğal olarak Avrupa ve güneybatı Asya, Fransa ile Rusya'danİskandinavya ve İran'a kadar yayılış gösteren akçaağaç türü.
20-30 m'ye kadar boylanan bu ağacın geniş bir tacı vardır. Yapraklar basit, karşılıklı ve elsi loplu (5-7 loplu) olup uzunluğu 12-25 cm kadar'dır. Damarların alt yüzü tüylüdür. Yaprak sapı koparıldığında süt çıkar. Çiçekler sarımsı-yeşil olup, 3-4 mm uzunluğunda 5 taç yaprağı bulunur.Samara tipi meyvede iki kanatlı tohum bulunur, kanatlar 3-5 cm dir. Meyvenin kanatları arasında hemen hemen 180 derecelik açı bulunur.
3 Aralık 2013 Salı
ACACİA DELBATA MİMOSA (Mimoza)
Bir akasya türü olanmimoza ağacı, hem görüntüsü hem de yazın sağladığı hoş esintiyle kalplarimizde ayrı bir yere sahip. Avustralya, yeryüzünde 1100-1200 civarında türü bulunanmimozaların anavatanı olarak kabul ediliyor.Dantelsi yaprakları griye çalar. Kış aylarında yaprakarını dökmez. Kış sonuna doğru açan çiçekleri, yazın da gölgesiyle en güzel süs ağaçlarındandır. Büyürken sizi üzmez. Boyu 20 yılda 15 metreye ulaşır. İlk yıllarında iyi bir bakım uygularsanız senede bir metreye yakın boy atar.
Kaydol:
Kayıtlar (Atom)